Saturnus

Saturnus, algemeen:saturnus
Saturnus hoort bij het teken Steenbok en bij het 10e astrologische huis. Hij heeft een omloopsnelheid van ±29 jaar.
Hij is de tegenhanger van Jupiter. Daar waar Jupiter vermeerdert trekt Saturnus de touwtjes aan, hij structureert, zet grenzen, wetten en regels. Hij verstart en voelt veel verantwoordelijkheid, maakt serieus en verkoelt. Hij is vadertje tijd, het verleden, de angst, eenzaamheid. Saturnus wijst altijd een kwetsbare plek, daar waar je bang bent voor afwijzing, daar waar je angsten liggen, hij wijst je op de realiteit. Hij staat voor de vader en andere autoriteitsfiguren in je leven.
Lichamelijk hoort Saturnus bij de botten.

Hij houdt je met de voeten op de grond en zorgt dat je Ego ontwikkeld wordt. Hij daagt je uit verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Is Saturnus begrepen dan gaat hij je helpen en kan hij een grote steun zijn in je spirituele ontwikkeling. Hij geeft daarna ruimte aan Uranus

Steekwoorden: verantwoordelijkheid, structuur, wetten en regels, autoriteit, tijd, grondigheid, geschiedenis, zelfbeheersing, angst, muur, eenzaamheid, depressie, remming, gronden, de drempel naar spiritualiteit.

Saturnus als Transit door de huizen
Saturnus draait in 28 á 29 jaar rond en komt dan weer op zijn ‘geboorteplaats’ terug. De Saturnusterugkeer, die twee of drie keer kunt meemaken en wat ene belangrijke periode is.
Als hij op zijn ronde komt de geboorte-Saturnus tegenkomt, dan zijn dat ‘magische’ momenten. Het lijkt een soort oplichten naar een hoger plan, een inwijding. Je kunt hier heel goed rituelen op toepassen.

 • In de eerste cyclus gaat het om LEREN (tot ± 29 jaar)
 • In de tweede cyclus gaat het om INTEGREREN, dus wat hoort écht bij jou (van ± 29 tot 58)
 • In de laatste cyclus mag je het tot WIJSHEID brengen, transparanter maken (vanaf ± 58 jaar)

In elke cyclus komt hij langs alle huizen en triggert daar het thema dat bij dat huis hoort, hij haalt het naar boven en je merkt dat er dingen op je pad komen die met dit thema te maken hebben. In positieve én in negatieve zin.
Saturnus houdt je a.h.w. en spiegel voor met de vraag:

‘Wat wil jij nu eigenlijk met dit thema?’

Tijdens zijn rondes passeert hij alle huizen en in elk huis doet hij zijn werk.
Je kunt dus ook kijken wat Saturnus 29/30 jaar geleden deed toen hij daar liep.

 • Saturnus lijkt je beperkingen op te leggen
 • Saturnus wil dat je vorm geeft in je leven
 • Saturnus wil dat je je verantwoordelijk opstelt
 • Saturnus wil het verleden in het heden trekken
 • Saturnus is vadertje TIJD
 • Saturnus kan opdrachten geven
 • Saturnus houdt je een spiegel voor met de vraag: ‘Wil je dit nu echt, zijn de keuzes die je in het verleden gemaakt hebt wel jouw echte keuzes?’
 • Saturnus wil je testen, uitproberen, je confronteren met je schaduwkanten. Hij doet dit door je in moeilijkheden te brengen die bij de gemaakte keuzes horen.
 • Saturnus doet dit met één doel: je bewust te laten worden van wat je eigenlijk wil en daarmee is hij onze leraar!

Als hij dus door een astrologisch huis loopt, refereert hij aan bovenstaande items in relatie tot de thematiek van dat huis. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar het heeft altijd tot doel je te confronteren en bewust te maken.
Zie voor de verschillende huizenthema’s de huizenpagina.

Een begin is wanneer Saturnus op zijn weg door de huizen het eerste huis in komt, de Ascndant psseert. Hoe eerder iemand de transisterende Saturnus over zijn Ascendant krijgt, hoe eerder hij aan het ‘volwassen worden’ lijkt te kunnen beginnen. Er kunnen belangrijke gebeurtenissen plaats vinden die een kind bijna dwingen om als een volwassene om te gaan met dingen.

Bij de tweede doorgang van Saturnus over de Ascendant (het eerste huis in) werd ik voor het eerst overspannen nadat ik een vriend had begeleid in zijn sterfproces en tegelijk hoorde ik dat mijn exgenoot een dodelijke ziekte had. Ik werd direct geconfronteerd met het fenomeen ‘dood’ , iets waar ik altijd bang voor was geweest. Ik had mijn gehele leven al oog in oog gestaan met ‘doodsangsten’. Ik moest nu het verleden verwerken, anders kon ik niet verder groeien.

Workshop:

Er worden diverse workshops gehouden over Saturnus en soms zijn er combinaties.
In de workshops over ‘Saturnus door de huizen’ zit vrijwel iedereen in de tweede of derde cyclus. We gaan daarom uit van de vraag: ‘Wat hoort wezenlijk bij jou?’ als Saturnus door een bepaald huis loopt en we kijken, indien moeglijk, ook terug naar wat er 30 jaar geleden gebeurde.

Er zijn diverse soorten workshop:

 1. Saturnus door alle huizen
 2. Saturnus door 8e huis
 3. Saturnus in je horoscoop
 4. Saturnus, uitgebreid

zie de workshoppagina.