Maansknopen

‘De noordelijke Maansknoop kun je zien als een intelligentie die je af en toe iets influistert
dat je herinnert aan het levenspad dat je gekozen hebt’

De NOORDKNOOP en het Knopenpad.

De mens is voortdurend bezig met de vraag:
‘Waarom leef ik hier en nu en wat is het doel ervan?’
De astrologie heeft een zeker antwoord op deze vraag en wel in de weg die loopt van de Zuidknoop naar de Noordknoop, het knopenpad. Hierin ligt de richting die de Ziel zich heeft voorgenomen in zijn besluit dit leven op aarde aan te gaan.

De plek varugzakn de Noordknoop, het astrologisch huis, is de richting die het levenskompas aangeeft.
Met de neus in de richting van deze Noordknoop (Drakenkop) wordt in de rug de energie van de Zuidknoop (Drakenstaart) gevoeld. Hij manifesteert zich als een soort rugzak, gevuld met ervaringen uit vorige levens, die je meeneemt op je reis door dit leven.

De rest van de horoscoop geeft aan hoe je deze reis kunt gaan maken en welke lessen, in de vorm van mogelijkheden en obstakels, je tegen kunt komen op je levenspad. Vooral de ‘hobbelplaneten’, zoals ik ze noem, geven de uitdagingen aan voordat het pad naar de Noordknoop gevonden kan worden. Dit zijn planeten die een dak (T-vierkant) vormen met de knopenas. In de Evolutionaire Astrologie (EA) worden ze ‘Skipped Steps’ genoemd. De Stappen die je ergens op jouw evolutionaire weg hebt overgeslagen.
De Maansknopen stellen ons in staat een tipje van de sluier van het levensplan op te lichten en inzicht te krijgen wat wij willen ‘leren’ in dit leven.
Als we ons levensplan op het spoor komen en gaan uitvoeren, voelen we dat we echt tot leven komen. We stappen uit de programmering, worden vrij en voelen ons innerlijk gelukkig, hoe de uiterlijke omstandigheden ook moge zijn.
Onze ziel heeft weet van de hogere regie, de stille stem die, vaker dan wij bemerken, aanwijzingen geeft over de te volgen koers. De fluisterende wegwijzers.

Bastiaan van Wingerden* beschrijft het proces zoals dat volgens hem gaat en het bijzondere daarvan is dat we data in handen krijgen waarop veranderingen plaats vinden. We kunnen het proces dus volgen óf, als we al verder in het leven staan, terugblikken naar momenten dat er belangrijke omslagen in ons leven waren. Hij, van Wingerden, legt de nadruk op vorige levens en laat ons veel zien wat via regressietherapie bij mensen naar boven is gekomen.
Ik wil meer weten hoe het in het ‘Hier-en-Nu’ werkt en wat het kan bijdragen tot een beter begrip in de levensprocessen, die geleefd (gaan) worden: het is een groot bewustwordingsproces, zoals het beeld dat uit de steen bevrijd wordt.

*De Noordelijke Maansknoop, Bastiaan van Wingerden

Een visie

Op het moment dat een Ziel vanuit de andere wereld, gene zijde, besluit om terug te keren naar deze aarde om weer nieuwe dingen te ervaren en te leren (een levensklas te gaan volgen) bekijkt hij de mogelijkheden. Met behulp van de gidsen en engelen wordt een soort plan samengesteld en hoewel de gehele horoscoop erbij betrokken zal gaan worden, wordt de richting, de rode draad, in de Noordknoop weerspiegeld.

Ik heb dat trachten te vangen door me voor te stellen op een wolkje te zitten en het komende leven met behulp van gidsen vorm te geven, een reisplan te maken. op mijn website kun je die poging mee beleven: www.opmijnwolkje.nl 

Enthousiast als je bent wil je direct beginnen aan je nieuwe opdracht en tijdens de eerste levensjaren is die opdracht nog heel helder. In die eerste jaren is het ideaal nog duidelijk en in het diepst van je ziel voel je de richting. Je hebt echter nog niet de gereedschappen om het neer te zetten en je moet eerst goed op aarde komen (grounden). Ook heb je nog wat in je rugzakje, zaken uit vorige levens die om verwerking en opheldering vragen. Voordat je daadwerkelijk en constructief aan je thema kan gaan werken moet daaruit eerst een en ander worden opgeruimd en nieuwe zaken worden aangeleerd. Je hebt ruimte nodig en die moet eerst gecreëerd worden.

Op een bepaalde leeftijd, tijdens de eerste progressieve Nieuwe Maan en die is voor iedereen anders (maar in ieder geval ná het 6e jaar), word je teleurgesteld in de idealen van je Noordknoop. Het lukt niet, je krijgt geen respons en je valt terug naar oude, bekende waarden: je Zuidknoop, ondermeer gesymboliseerd door je rugzakje. Je moet je ideaal verlaten en gaat terug naar dingen die moeten worden opgeruimd. Je mag eerst nog wat ‘leren’, zodat je beter toegerust bent voor je nieuwe taak.
Dit was van tevoren wel bekend, maar je wilt eigenlijk niet terug naar die oude zaken. Toch verlaat je het kosmisch inzicht en gaat aarden in het hier en nu in de omstandigheden zoals zich die dan aandienen en je gaat zo’n 15 jaar bezig met veel zaken die in je horoscoop zijn terug te vinden zijn.
Je voelt je wel veilig bij dat ‘bekende’. Zaken die er nog liggen om (her)beleefd en ervaren te worden. Dat geeft die niet de voldoening die je zoekt, maar je krijgt hierdoor wel grond onder je voeten, een degelijke basis.

De periode van de Zuidknoop

(tussen 1e progressieve Nieuwe Maan en 1e Progressieve Volle Maan)

Zoals de boom de wortels heeft ontwikkeld om heftige stormen aan te kunnen, zo moeten wij onze plaats op deze aarde gaan waarmaken.
Het ‘grounden’ noem ik dan ook wel ‘wortelen’. Met je poten op de aarde komen.

grounden

het gronden, zodat je goed geworteld bent

Je hebt voor dit proces ook je ouders en omstandigheden uitgekozen, zij bevorderen de richting van de Zuidknoop om daar te gronden en gereedschappen op te doen om je nieuwe taak van de Noordknoop aan te kunnen.
Andere planeten uit je horoscoop, maar vooral Pluto, geven meer informatie over de ervaringen die je tegen kunt komen. Bijvoorbeeld Pluto in het 7e huis laat je met veel relaties kennis maken en de strijd die je levert met diverse partners zijn een voorbeeld van zuiveren van jouw relatie met anderen. De relaties die je krijgt blijken allemaal een bijdrage te leveren tot je Noordknoop, hoe raar dat ook klinkt. Ze geven uiteindelijk een ander zicht op het omgaan met de mensen om je heen, maar vooral met jezelf (huis één).
Het zijn vaak de mensen die je ‘toevallig’ ontmoet die je naar de Noordknoop leiden. De Knopen zijn geen planeten en als zodanig hebben ze zelf geen energie. Het gaat via andere kanalen, mensen en gebeurtenissen dat de Noordknoop geactiveerd wordt.
Zie ook mijn visie op ’toeval’.  Toevallogie (2021) is het begrip dat uit mijn koker komt.

Er is ook vaak een zogenaamde ‘hobbelplaneet’. Dat is een punt dat vierkant op je knopenas staat. Heb je die, dan ligt daar vaak een hobbel die je moet nemen in dit leven, alvorens aan je Noordknoop toe te komen. Neem die planeet in huis en als huisheer en tracht te voelen wat die hobbel voor jou zou kunnen zijn.
Door voortschrijdend inzicht geeft de Evolutionaire astrologie dit punt nu ook aan als ‘Skipped step’.
Lees meer op de pagina Evolutionaire astrologie

Daarna (tijdens de eerste progressieve Volle Maan), komen er weer glimpjes binnen van de dingen die je eigenlijk van plan was. Je Noordknoop laat van zich horen, een intens verlangen naar je voorgenomen leerproces op zielsniveau wordt weer wakker. Als je een ‘verlate progressieve Maan’ hebt, sijpelt er al eerder wat door, want de ziel houdt het niet zo lang vol om te wachten op dat nieuwe proces. Luister je ernaar, of blijf je in het oude vertrouwde en heb je moeite om je los te maken? Het is zo nieuw!
Wanneer Pluto transit vierkant je radix-Pluto gaat lopen (Pluto kraken), worden er dingen op je pad gelegd, zodanig dat je wel moet luisteren. Er ontstaat een periode van ruim twee jaar dat je de kans krijgt om op je eigen échte pad te komen. Een duidelijke herziening van jezelf en de dingen om je heen. Kom je daar goed doorheen dan ligt de weg open om het echte nieuwe te leren en in te oefenen. En…het kanaal van de Zwarte Maan kan weer heropend worden, de toegang tot de kosmos.
Dat ‘kraken van Pluto’ is vaak niet de meest prettige periode in je leven, zeker als je ver afgedwaald was van je eigen unieke pad, maar het is de moeite waard er doorheen te gaan. Het is niet voor iedereen even zwaar (afhankelijk van andere standen in de horoscoop) en mensen die het achter de rug hebben zeggen dat het niet gemakkelijk was maar dat ze het voor geen goud hadden willen missen, omdat het hen op hun eigen pad geholpen heeft. Ze zijn meer zichzelf geworden.

De rest van je leven mag je dan aan de slag in de richting van je Noordknoop. Je mag er plezier aan beleven als er van alles op je pad wordt gelegd waar je verder mee kunt. De gidsen en engelen genieten als ze zien dat je je pad gevonden hebt en ze zorgen ervoor dat je datgene wat je nodig hebt voor je voeten krijgt. Het voelt als een soort thuiskomen, want in je jeugd was je er al een beetje mee vertrouwd geraakt en die herinnering begint opnieuw te leven.
Niet iedereen zal dit proces op een gelijke manier bewust worden. Er zijn mensen bij wie deze weg nooit gezien wordt, maar heb je kennis genomen van deze weg, dan mag je er meer bewust naar kijken en mee bezig zijn. Astrologie bestuderen of naar een astroloog gaan kan een goede steun zijn. Hierdoor begrijp je het beter en accepteer je het meer.
Ben je bezig met astrologie dan zal vroeg of laat de Maansknopen je gaan boeien en ga je je erin verdiepen en kom je de kennis tegen die je nodig hebt. Dit geldt zeker voor mij.

In een astrologische sessie kunnen we jouw knopenpad bespreken, zodat je zicht krijgt op de omslagen in je leven en kun je zien waar je je bevindt, in de energie van de Noordknoop, dan wel die van de Zuidknoop. Het geeft zoveel inzicht!

Zie ook pluto kraken, knopenpad, zwarte maan, verstoringen van het proces

Een voorbeeld van een overzicht van een Knopen-as in teken vind je hier in de pdf-bestand.
Dit is er één. Je vindt ze alle twaalf op de usb-stick in het winkeltje, zie hieronder:

winkelwagenklein

In de winkel is een USB-stick (Ons knopenpad) te koop waarop veel staat over dit onderwerp en alle tekens per stuk beschreven worden.
Je kunt hem installeren op je computer en de bladen meegeven aan cliënten. Ook kun je ze dan aanpassen aan je eigen inzichten.
Zie voorbeeld van Noordknoop in het tweede huis hier.